Тъй като Турция изпитва остър недостиг на вода поради изменението на климата,

...
Тъй като Турция изпитва остър недостиг на вода поради изменението на климата,
Коментари Харесай

В Турция потече най-дългата изкуствена река в света, задмина Панамския канал

Тъй като Турция изпитва изострен дефицит на вода поради изменението на климата, новият канал Мардин-Джейланпънар от язовира Ататюрк в Шанлиурфа до Мардин в югоизточна Турция започна да доставя жизненоважна вода на близо 506 хиляди декара аграрни земи, която ще бъде тласък фермерите да съумеят да усилят производството си, написа " Марица ".

 

В рамките на Югоизточния анадолски план (GAP), многосекторен интегриран план за районно развиване, каналът беше приключен и бе пуснат в употреба през вчерашния ден.

 

Със своята дължина от 221 километра, „ каналът на изобилието “ ще разреши на обширни региони от турската част на Месопотамия да получава реколтата три пъти годишно и ще усили приходите на фермерите.

 

„ Каналът Мардин-Джейланпънар е най-дългата изкуствена река в Турция. Той е по-дълъг от Суецкия канал и три пъти по-голям от Панамския канал. 

 

Когато всички сектори на огромния план бъдат приключени, обширни площи земеделска земя, еквивалентни на размер на 70 000 футболни стадиони ще бъдат напоявани щедро “, оповестиха от Министерството на земеделието и горите в Анкара.

 

Изграждането на канала коства 2 милиарда TL ($75 милиона).

С канала от този регион ще се задоволяват 35% от потребностите на страната от зърно.

 

„ Историческо събитие е, че водата на река Ефрат ще се срещне с плодородните земи на горна Месопотамия “, съобщи пред локалните медии Дурсун Йълдъз, началник на Асоциацията за водна политика.

 

Йълдъз означи, че проектът е надъхан да удвои селскостопанските добиви, като разшири гамата от артикули отвън зърнените култури, с цел да включи цитрусови плодове и парниково развъждане.

 

Довеждането на водата от Ефрат до Мардинската низина освен ще бъде от изгода за района и Турция, само че също така ще способства доста за продоволствената сигурност и на прилежащите страни.

Йълдъз съобщи, че несъразмерното потребление на намаляващите подпочвени води в района през последните три десетилетия също ще бъде лимитирано.

 

Мехмет Шериф Йотер, началник на Центъра за търговия със зърно Къзълтепе, също акцентира, че каналът може да сътвори работа за почти 300 000 души.

 

„ Каналът ще напоява тези земи и те ще изхранват цялата нация. Проектът ще вдъхне живот на района “, добави Йотер.

 

„ Понастоящем жънем два пъти годишно. С канала, в някои региони, даже може да са вероятни три реколти годишно. Мардинската низина сега дава отговор на 20% от потребностите на страната от пшеница и бобови растения. След като каналът стартира да действа изцяло, Мардинската низина ще задоволява най-малко 35% от потребностите на страната ни. Ако производството процъфтява, външната ни взаимозависимост ще намалее ", добави той.

 

Ремзи Текин, фермер от област Къзълтепе, съобщи, че страдат от дефицит на вода поради горещините през лятото. 

 

" Производителите ще бъдат облекчени, откакто планът завърши. В момента ние черпим вода от 600-700 метрови кладенци.

 

След като ние получим водата от канала в Месопотамската низина, нашите потребности от напояване ще бъдат задоволени, без да разчитаме на външни източници ", заключи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР